In cursul intalnirilor noastre cu publicul s-a reliefat tot mai pregnant faptul ca a intelege fundamentele medierii nu numai ca te ajuta sa rezolvi conflictele, dar inainte de toate te ajuta sa te intelegi mai bine pe tine si pe cei din jur. Astfel, arta medierii este, in acelasi timp, si unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru a creste calitatea vietii. La noua noastra intalnire cu publicul revistei online Dacic Cool, desfasurata la Hotel Marshal, doi mediatori cu experienta, Nicoleta Ionescu si Catalin Iriciuc, au realizat simularea unei medieri si au raspuns intrebarilor publicului.
Cum totul se lamureste cel mai bine cu ajutorul exemplelor concrete, la aceasta intalnire cu publicul a fost realizata o simulare de sedinta de mediere pe tema divortului. Astfel, publicul a putut vedea concret cum se desfasoara si in ce consta o sedinta de mediere. Spre deosebire de procese, care sunt publice, medierea este confidentiala, astfel ca, daca nu esti mediatorul conflictului sau nu esti parte in acel conflict, nici nu ai cum sa participi la o sedinta de mediere reala. Aceste particularitati ale medierii fac ca aceasta simulare sa fie cu atat mai interesanta si mai instructiva.


Publicat in Evenimente
Luni, 30 Septembrie 2013 09:52

Despre mediere si increderea in mediator

Zilele trecute, domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a fost invitatul doamnei Mirela Stana la postul national de radio Romania Cultural, unde a prezentat publicului larg atat avantajele medierii, cat si cateva dintre aspectele importante ale modului in care se desfasoara o sedinta de mediere, caci este important ca fiecare sa fie avizat si sa stie de ce este in propriul sau avantaj sa apeleze la mediere in situatia in care se confrunta cu un litigiu. Iar aceste avantaje sunt deosebit de importante…. In primul rand, medierea este mult mai ieftina si mult mai rapida. Solutionarea unui litigiu putandu-se realiza in cateva ore sau zile, in loc de ani si luni de zile cat dureaza un proces. Apoi, medierea asigura confidentialitatea, fata de un proces care este public. Si nu mai putin importanta este impartialitatea mediatorului, solutia apartinand partilor aflate in conflict, fata de instanta, unde solutia este impusa de judecator pe baza unor probe si a unor argumente, putand fi in contradictie cu interesele ambelor parti. Sunt doar cateva motive pentru care tot mai multi se indreapta astazi spre mediere, medierea putand fi folosita in orice conflict in care partile pot dispune.
De asemenea, este util ca publicul larg sa cunoasca modul de organizare din domeniul medierii, inclusiv atributiile Consiliului de Mediere. Si aceasta cu atat mai mult cu cat organizarea noastra in domeniul medierii este un exemplu pentru multe tari, ea numarandu-se printre elementele pentru care Romania este laudata si apreciata la nivelul Uniunii Europene.
Nu mai putin important este modul de desfasurare a procesului de mediere si informarea publicului larg asupra acestuia, astfel incat in momentul in care cineva ajunge la mediere sa fie deja familiarizat cu acest proces. Sunt aspecte cu atat mai importante cu cat succesul medierii se bazeaza intr-o mare masura tocmai pe incredere, pe increderea pe care partile o au fata de mediator. De aceea, o corecta informare prealabila este nu numai utila, ci chiar necesara.
Sunt doar cateva dintre aspectele discutate in cadrul acestei emisiuni deosebit de interesante.


Publicat in Mass-Media
Duminica, 01 Septembrie 2013 09:40

Conflictele in cuplu pot fi stinse prin mediere

Atunci cand problemele dintr-un cuplu devin grave, se poate ajunge pana la despartire sau divort, dar cei doi parteneri pot fi ajutati de catre un mediator. Prin tehnicile de comunicare pe care le utilizeaza, mediatorul poate separa problema reala de o anumita persoana, poate depersonaliza situatia. El ii poate ghida pe cei doi aflati in conflict, aratandu-le care e problema reala si ajutandu-i sa o rezolve impreuna. In acest fel, se poate evita uneori divortul celor doi si, oricum, cu ajutorul unui mediator, se pot evita stresul, costurile si dezavantajele unui proces in instanta. Aceste lucruri au fost punctate de domnul presedinte Dorin Valeriu Badulescu la PRO TV.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Septembrie 2013