Sambata, 25 Ianuarie 2014 15:04

Despre conflicte si mediere

In cadrul stirilor PRO TV, la rubrica Ce se intampla, doctore?,  a fost abordata si o problema poate mai putin discutata, dar la fel de importanta pentru sanatatea noastra. Problema conflictelor. Acestea pot aparea extrem de simplu, atat in familie, intre vecini sau la locul de munca, deoarece orice actiune sau problema admite o multitudine de solutii. Si cum, in general, fiecare persoana poate propune o alta solutie, asteptarile cu privire la solutionarea problemei putand fi foarte diferite, conflictul poate aparea cu usurinta. Iar rezolvarea lui din punct de vedere logic nu duce inca la stingerea conflictului. Pentru aceasta mai este necesar sa scapam si de povara emotionala generata de aparitia si dezvoltarea conflicului. Si tocmai aceasta povara emotionala este responsabila de aspectele nocive ale stresului pe care il comporta prezenta oricarei stari conflictuale. Din fericire, asa cum a aratat domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, avem o cale simpla, ieftina si confidentiala prin care putem rezolva orice conflict. Calea medierii. Aceasta stinge definitiv orice conflict, deoarece, cu ajutorul mediatorului, solutia este gasita chiar de catre partile aflate in conflict.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Luni, 20 Ianuarie 2014 15:04

Avantajele medierii in divort

Divortul este unul dintre cele mai stresante evenimente ale vietii. Atat pentru soti, cat si pentru copiii cuplului. Indiferent de varsta acestora, ei sunt foarte afectati de eveniment. Viitorul le apare, dintr-o data, nesigur. In unele cazuri, acest conflict poate fi comparat cu un adevarat razboi psihologic si poate dura multa vreme dupa divort. Desigur, conteaza si gradul de afectiune care exista intre parinti si copii, care difera de la caz la caz. Totusi, specialistii in psihologie sunt in unanimitate de acord ca divortul parintilor este una dintre cele mai traumatizante situatii pentru copii.
Medierea poate ajuta foarte mult in cazul unui divort. Faptul ca sotii implicati in divort se inteleg si ajung la o intelegere inseamna o diminuare a tensiunii, a starii conflictuale, iar acest lucru se reflecta in mod benefic si asupra copiilor. Modalitatea prin care parintii aflati in divort isi pot ajuta copiii sa depaseasca situatia este sa nu prelungeasca momentul si sa inteleaga faptul ca, indiferent de relatia lor viitoare, trebuie sa colaboreze, sa se puna de acord asupra cresterii in comun a acestora. Practic, ei trebuie sa fie constienti ca raman parintii copiilor si dupa divort, iar acest lucru inseamna ca au in continuare responsabilitati fata de acestia, cel putin pana la varsta adulta. Si nu doar materiale, ci si emotionale sau legate de educatie. Faptul ca ei ajung la o intelegere departe de ochii lumii, departe de expunerea publica si de stresul unui proces juridic este deosebit de important atat pentru ei, cat si pentru copii.
In Romania, dar si pe plan mondial, rata divorturilor este in crestere. Potrivit Institutului National de Statistica, la noi, cele mai multe divorturi au loc la 13 ani de la casatorie.
Despre modul in care medierea intre parinti ii ajuta mai ales pe copii in a depasi trauma divortului a vorbit domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, in cadrul stirilor Digi Matinal de pe canalul Digi TV.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Miercuri, 15 Ianuarie 2014 22:05

Despre mediere, la Tele Moldova - IV

O noua emisiune din ciclul Medierea, un bun national, realizata de Tele Moldova in parteneriat cu Consiliul de Mediere, i-a avut drept invitati pe doamna mediator Petronela Cornelia Stogrin si pe domnul Vasile Vargan, presedinte al Asociatiei Mediatorilor din Bucovina, jurist si fost sef al circulatiei din Suceava. Domnia sa a vorbit si despre simpozionul pe care il organizeaza la Suceava, in zilele de 20-21 ianuarie, impreuna cu Universitatea Stefan cel Mare, pe un program european pentru implementarea medierii in cadrul comunitatii. Cu o participare nu numai din Suceava, ci si din Botosani, Iasi, Neamt, Cluj, Sibiu, Medias si Reghin, simpozionul se va bucura si de participarea reprezentantilor Consiliului de Mediere si a reprezentantului CSM Cristi Danilet. In cadrul emisiunii, domnul Vasile Vargan a subliniat si ideea ca medierea este cu adevarat un bun national, ea reprezentand un prim pas spre o reconciliere nationala prin modul specific de solutionare a conflictelor. S-a subliniat astfel inca o data faptul ca, in cadrul medierii, solutia este gasita de fapt chiar de catre parti, venind astfel sa multumeasca toate partile, conflictul fiind stins si partile reconciliate. Si aceasta chiar daca uneori se intampla ca numarul partilor implicate sa fie foarte mare, doamna Stogrin dand ca exemplu o mediere in care erau implicate 18 parti. Multe alte aspecte discutate pe parcurs, precum si dialogul cu telespectatorii ce au intevenit pe parcurs, au facut ca emisiunea sa fie deosebit de interesanta, meritand din plin sa fie urmarita.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Vineri, 10 Ianuarie 2014 22:10

Despre mediere, la Tele Moldova - III

Ciclul de emisiuni al postului Tele Moldova, desfasurat in parteneriat cu Consiliul de Mediere, Medierea, un bun national, a ajuns deja la a treia emisiune, la care au participat domnii Stefan Coste, notar si in acelasi timp membru al Consiliului de Mediere si presedinte al Camerei Mediatorilor din Romania, Gabriel Huides, mediator si consultant juridic in afaceri, si Lucian Dramba, avocat si mediator.
Asa cum a aratat deja de la inceputul emisiunii domnul Stefan Coste, scopul acestui ciclu de emisiuni este de a lamuri problemele specifice ale medierii pentru toata lumea, de la cei mai tineri pana la cei mai in etate. De aceea, in afara de posibilitatea de a adresa intrebari in direct, in timpul emisiunii, domnia sa a oferit celor interesati si posibilitatea de a adresa intrebarile pe adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , ce apartine asociatiei profesionale a mediatorilor din Moldova, dar si pe adresa de e-mail a postului de televiziune Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , urmand ca raspunsurile sa fie date atat in cadrul emisiunii urmatoare, cat si in scris. In acelasi timp, domnia sa a subliniat faptul ca in acest an, in emisiunile viitoare, urmeaza sa se dezbata medierea in mod aplicat. Urmeaza sa se analizeze relatiile medierii cu celelalte profesii, precum si limitele intre care se poate desfasura medierea. Nu mai putin interesant, se preconizeaza si dezbateri practice cu privire la anumite spete care au fost solutionate prin mediere, evident fara a folosi numele reale ale persoanelor. Emisiunea deosebit de interesanta a abordat si problema medierii intre persoanele juridice, dezbatand in acelasi timp o serie de spete cu privire la problemele abordate in urma telefoanelor primite. Este o emisiune care merita fara indoiala sa fie urmarita.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Joi, 09 Ianuarie 2014 13:49

Despre mediere, la Tele Moldova - II

Ca urmare a demersurilor mai ample ale Consiliului de Mediere de a face cat mai bine cunoscute avantajele si specificul medierii in solutionarea conflictelor, televiziunea regionala Tele Moldova a realizat o noua emisiune sub deviza Medierea, un bun national, in baza parteneriatului cu Consiliul de Mediere. La emisune a participat si de aceasta data domnul Romeo Chelaru, primvicepresedinte al Camerei Mediatorilor din Romania, fiind invitati, de asemenea, doi distinsi mediatori, doamna Liliana Stefan si domnul Catalin Soponaru. A continuat dialogul cu cei interesati, care au intrat in emisiune prin intermediul numarului de telefon pus la dispozitie, si s-au adus noi explicatii cu privire la avantajele medierii, a importantei rezolvarii conflictelor pe cale amiabila.
A fost subliniat si un important avantaj financiar, poate mai putin cunoscut, cu privire la prevederile ordonantei 80, conform careia taxa de timbru este redusa la jumatate daca litigiul este rezolvat pe calea medierii. De asemenea, a fost subliniata importanta apararii interesului copilului, care primeaza fata de interesele parintilor, interesele copilului trebuind sa fie aparate inclusiv de mediator, sens in care au fost elaborate o serie de prevederi deosebit de utile ale Consiului de Mediere, planul parental venind sa reprezinte un suport important. Aceste emisiuni utile si interesante urmeaza sa continue pe parcursul anului 2014 si merita fara indoiala sa fie urmarite cu atentie de toti cei interesati de mediere.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Miercuri, 08 Ianuarie 2014 12:44

Despre mediere, la Tele Moldova - I

Parteneriatului dintre Consiliul de Mediere si televiziunea regionala Tele Moldova a debutat la finalul anului trecut cu o intreaga serie de emisiuni dedicate mai bunei cunoasteri a avantajelor si specificului medierii. Acest ciclu de emisiuni a debutat cu o foarte interesanta emisiune ce a dezbatut mai multe probleme de interes general privind medierea, incepand, evident, cu definitia si importanta acesteia, cu avantajele pe care medierea le ofera fata de oricare alta cale de solutionare a unui conflict. La emisiune a participat din partea Consiliului de Mediere domnul Stefan Coste, alaturi de care au mai fost invitati domnul Romeo Chelaru, primvicepresedinte al Camerei Mediatorilor din Romania, precum si doamnele Irina Ioana Rusu, Petronela Cornelia Stogrin si Elena Tamarin, mediatori autorizati. Prezentarile, care au subliniat faptul ca medierea reprezinta un drept al fiecarui justitiabil, s-au desfasurat sub deviza Medierea, un bun national, subliniindu-se faptul ca ea este utila, confidentiala, convenabila si constructiva.
O atentie speciala a fost acordata informarii gratuite pe care o ofera, conform legii mediatorii, si care este obligatorie, pentru ca justitiabilii sa se poata adresa justitiei, dar si confidentialitatii oferita de mediere, un avantaj atat de important pe care ni-l asigura la modul absolut medierea, acest mod atat de avantajos de solutionare a conflictelor.
Domnul Stefan Coste, membru al Consiliuliui de Mediere, a subliniat, cu trimitere directa la Sfanta Scriptura, mai ales ca prima emisiune din aceasta serie a avut loc in postul Craciunului, ca mediatorii sunt facatorii de pace, dar si faptul ca medierea este deja o institutie matura, astfel ca astazi, la fel cum atunci cand esti bolnav te duci la medic, atunci cand ai un conflict te duci la un mediator... Emisiunea, deosebit de interesanta, a raspuns si unui numar mare de intrebari adresate in direct de catre telespectatori. Sunt clarificari importante pe care merita sa le ascultam.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Ianuarie 2014