Miercuri, 26 Februarie 2014 18:29

Despre mediere, la Tele Moldova - VI

Ciclul de emisiuni, Medierea, un bun national, desfasurat la televiziunea regionala Tele Moldova, in parteneriat cu Consiliul de Mediere, i-a avut, intr-o noua editie, ca invitati pe domnul Constantin Salceanu, profesor universitar si mediator, pe domnul Petrica Branza, mediator, si pe doamna Ilinca Alexa, mediator si notar stagiar. In cadrul emisiunii, care s-a bucurat de un mare numar de interventii telefonice, s-a pus accentul inainte de toate pe importanta increderii in cadrul medierii, a faptului ca mediatorul este necesar sa aiba deplina incredere in el insusi pentru ca mai departe sa poata insufla incredere celor aflati in conflict. Daca in cadrul sedintei de informare cei implicati nu vor fi convinsi ca mediatorul este intr-adevar capabil sa duca medierea la bun sfarsit, sansele ca acestia sa ramana la mediere scad in mod dramatic.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Miercuri, 19 Februarie 2014 14:26

Despre mediere, la Tele Moldova - V

O noua emisiune din ciclul Medierea, un bun national, realizata de televiziunea regionala Tele Moldova, in parteneriat cu Consiliul de Mediere, s-a bucurat de prezenta domnului Romeo Chelaru, prim-vicepresedinte al Camerei Mediatorilor din Romania, alaturi de domnisoara Ioana Ignat, judecator, si de domnul Radu Tarniceriu, judecator si formator. Tema emisiunii, care probabil va fi reluata si in alte emisiuni, si-a propus o informare cu privire la medierea in penal. Daca conform vechiului cod erau cel putin 17 infractiuni ce puteau sa fie mediate, conform noului cod de procedura penala, numarul acestora este si mai mare. In cazul acestora, medierea poate interveni dupa formularea plangerii si in masura in care faptuitorul este cunoscut. In plus, victima trebuie sa-si exprime acordul de a participa la sedinta de informare in mediere, in caz contrar informarea urmand sa se faca in sedinte separate. Dar in cadrul emisiunii au fost punctate si etapele de aplicare a legii 192 din 2006, accentuandu-se importanta intrarii in aplicare a noului cod de procedura civila din ianuarie 2013, apoi introducerea, de la 1 august 2013, de sanctiuni pentru neaplicarea procedurii privind informarea medierii si, in fine, de la 1 februarie 2014, intrarea in vigoare a noului cod de procedura penala. In plus, a fost adus in discutie si interesul in cadrul Uniunii Europene fata de metodele moderne de rezolvare a conflictelor si a rolului pe care il poate juca arbitrajul si profesia de negociator.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Miercuri, 12 Februarie 2014 18:20

Medierea in cazul divortului in comunitatea roma

Doamna Carmen State a abordat impreuna cu invitatii sai, domnul Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, si doamna Cecilia Caragea, consilier de comunicare, o tema de o reala importanta, nu numai pentru minoritatile etnice, care urmaresc cu interes emisiunile ce le sunt dedicate de catre Redactia Minoritati a TVR 1, ci pentru toti cei care doresc o alta abordare a conflictelor: Rolul medierii in cadrul divortului. Accentul fiind pus in primul rand pe particularitatile pe care le implica traditiile si obiceiurile specifice din cadrul comunitatii rome. Este important sa intelegem avantajele medierii care, spre deosebire de instanta judecatoreasca, conduce la stingerea reala a conflictului in conditii de confidentialitate, permitand astfel partilor sa ramana pe mai departe in cele mai bune relatii. Medierea are de altfel in genere rolul de a promova relatii nonconflictuale, de buna intelegere. Stingerea amiabila a conflictului este cu atat mai importanta in cazul divortului, asigurandu-se astfel conditiile optime pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. In cadrul comunitatii rome, medierea poate juca un rol cu atat mai important cu cat aici exista o anumita reticenta de a apela la instantele judecatoresti, iar multe cupluri nici nu au trecut pe la ofiterul starii civile pentru a incheia o casatorie. Problema este complicata si de faptul ca traditional este implicata mult mai mult familia extinsa a celor doi. In acelasi timp, multe cupluri isi mai pastreaza doar partial traditiile, nemaiapeland la autoritatea staborului. Astfel, rolul pe care il poate juca medierea este unul deosebit de important, atat pentru copii, cat si pentru cuplu.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Miercuri, 05 Februarie 2014 19:07

Importanta medierii pentru minoritatile etnice

Trebuie salutata initiativa doamnei Carmen State (Redactia Minoritati a Televiziunii Nationale TVR 1) de a realiza un ciclu de dezbateri cu privire la importanta si oportunitatea medierii in genere si in particular in cadrul comunitatii rome. In sprijinul initiativei domniei sale au venit domnul Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, si doamna Cecilia Caragea, consilier de comunicare. Discutia a inceput, cum era si firesc de la rolul Consiliului de Mediere, un organism de interes public, caruia ii revine sarcina de a organiza activitatea de mediere pe intregul teritoriu al Romaniei, avand in acelasi timp atributii de control si de reglementare in domeniul medierii, precum si un palier de promovare a acestei profesii in randul populatiei ca metoda alternativa de solutionare a disputelor. Pentru mai multa claritate, prezentarea medierii a inceput discutand asemanarile si diferentele dintre mediere si stabor ca modalitati alternative de rezolvare a conflictelor, subliniind in acelasi timp faptul ca sunt si multi mediatori romi care practica deja de mai mult timp aceasta profesie. In acest context a fost discutata si importanta pe care o are increderea pe care partile trebuie sa le aiba in mediator, dar si avantajele majore ale medierii. Celeritatea, costul redus, confidentialitatea, neutralitatea mediatorului, faptul ca solutia este gasita chiar de catre partile aflate in conflict ceea ce face ca prin mediere conflictul sa fie stins in mod deplin, asigurandu-se astfel pe mai departe relatii normale intre parti. Nu mai putin importanta a fost trecerea in revista a domeniilor atat de vaste in care conflictele pot fi rezolvate cu ajutorul medierii. In final, a fost subliniat faptul ca medierea are si rolul de a schimba mentalitati si de a construi o societate mai putin conflictuala.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Marti, 04 Februarie 2014 15:13

Despre beneficiile medierii la Kanal D

Astazi, la Kanal D, publicul a putut urmari o discutie captivanta prin care realizatoarele Paula Chirila si Cristina Cioran au reusit, impreuna cu invitatul lor domnul Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, sa prezinte intr-un mod antrenant, dar cu maxim de claritate, pe intelesul tuturor, principalele avantaje ale medierii, referindu-se la nenumarate situatii conflictuale ce pot aparea in mod curent. O procedura mult mai eficienta, mai rapida si mai ieftina care asigura si o absoluta confidentialitate si care este la indemana pentru rezolvarea conflictelor, de la cele mai simple si pana la cele mai complicate. O procedura in care solutia este gasita chiar de partile implicate si nu impusa de un judecator, ceea ce face ca toate partile implicate in conflict sa fie multumite si conflictul sa fie stins pe deplin. Astfel, medierea are si avantajul de a pastra relatii armonioase intre cei implicati in conflict, lucru atat de important si in cazul in care conflictul a implicat vecini, colegi, rude si cu atat mai mult cupluri cu copii. Iar mediatorii sunt foarte simplu de gasit atat pe tablourile mediatorilor de la instantele de judecata, precum si pe internet (multi avand site-uri personale) sau pe site-ul oficial al Consiliului de Mediere unde apare tabloul mediatorilor autorizati structurat pe fiecare judet.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Februarie 2014