Miercuri, 28 Mai 2014 21:05

Medierea pentru judecatori si procurori

Maine, 29 mai 2014, intre orele 9.30 -16.00, si poimaine, 30 mai 2014, intre orele 9.00-14.00, cei interesati pot urmari in direct, pe www.inm-lex.ro, "Medierea pentru judecatori si procurori" (Mediation for judges and prosecutors). Transmisie din Aula Institutului National al Magistraturii (Bd. Regina Elisabeta, nr. 53, Bucuresti, Sector 5).

Publicat in Evenimente
Miercuri, 21 Mai 2014 18:11

Despre importanta medierii, la TVR 1

La emisiunea Convietuiri de pe TVR 1, Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere Romania, si Cecilia Caragea, consultant comunicare, au vorbit despre rolul si importanta medierii. Ne bucuram ca televiziunea publica a realizat o astfel de emisiune cu acest subiect extrem de actual - medierea. Un concept care poate sa transforme societatea noastra conflictuala intr-o societate a dialogului.

Dim lights

Publicat in Mass-Media

Cu ocazia aniversarii Zilei Nationale a Mediatorului, care in acest an a fost celebrata, in loc de 4 mai, in 9 mai, odata cu Ziua Europei, domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a avut amabilitatea sa ne raspunda la o serie de intrebari legate de acest eveniment.

Domnule Dorin Valeriu Badulescu, in calitatea dumneavoastra de presedinte al Consiliului de Mediere, va rog sa ne vorbiti despre semnificatia acestei Zile a Mediatorului, ce se gaseste acum, in 2014, la cea de a treia aniversare.
Medierea reprezinta o profesie tanara, chiar foarte tanara, iar la noi, din punct de vedere legal, a fost infiintata prin legea 192 din 2006. S-a dezvoltat insa extrem de repede. Iar acest proces a fost posibil numai prin efortul si pasiunea unor oameni care au inteles importanta medierii pentru ansamblul societatii noastre. Efortul lor merita sa fie recunoscut si rasplatit. Astfel, prin hotararea Consiliului de Mediere din 2 aprilie 2012 am declarat data de 4 mai ca Ziua Nationala a Mediatorului. In acelasi timp, este important sa reusim sa facem cunoscute aceasta noua profesie si importanta ei, avantajele medierii si modul in care putem apela la serviciile unui mediator. Dar Ziua Mediatorului reprezinta pentru noi si un excelent prilej de trecere in revista a rezultatelor obtinute, precum si a problemelor pe care le avem de rezolvat in continuare. Mai mult, medierea reprezentand o profesie tanara, aflata intr-un proces rapid de dezvoltare, perfectionarea continua constituie o sarcina importanta a fiecaruia dintre noi. Iar dezbaterile pe care le avem cu aceasta ocazie ne ajuta si in acest sens, al unei continue dezvoltari personale.

Cum ati putea sintetiza rezultatele obtinute pana in prezent?
In cifre, este simplu. Astazi, avem deja un corp profesional puternic, care numara peste zece mii de mediatori autorizati, raspanditi in toata tara, structurati in organizatii profesionale puternice prezente in toate judetele. In acelasi timp, activitatea lor a inceput sa fie vizibila inclusiv prin faptul ca instantele de judecata au inceput sa fie degrevate de un numar tot mai important de dosare, fapt care permite cresterea calitatii actului de justitie. Pentru aceasta au trebuit parcurse mai multe etape, de la formarea primilor mediatori, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii si al specialistilor americani, urmata de acreditarea primilor formatori romani si pana la stadiul actual in care avem deja un corp profesional puternic, atat din punctul de vedere al mediatorilor, cat si al formatorilor, respectiv al scolilor de mediere. In paralel, a trebuit insa sa punem la punct intreaga baza legala care fundamenteaza acest domeniu de activitate, un pas important in acest sens constituindu-l introducerea in vara anului trecut a obligativitatii informarii, cu privire la avantajele medierii, a celor ce intentioneaza sa se adreseze justitiei.

Din punctul de vedere al legislatiei, cum ne plasam astazi in raport cu celelalte state europene?
Din punct de vedere legislativ, putem afirma, fara riscul de a gresi, ca astazi reprezentam un adevarat centru de referinta. Evident, legislatia noastra referitoare la mediere s-a constituit pornind de la analiza legilor care reglementeaza acest domeniu in celelalte tari. Dar nu ne-am multumit sa copiem o legislatie anume si nici sa incercam sa facem o simpla sinteza, ci, analizand experienta acestor tari, cu partile bune si cu neajunsurile ce au aparut din aplicarea legislatiilor specifice fiecarei tari, am incercat sa elaboram propria noastra legislatie, care reprezinta astazi o referinta de succes in cadrul legislativ european.

Medierea pare sa fie de data foarte recenta. Care este istoria ei?
Trebuie sa distingem intre diferite traditii, intre medierea avant la lettre si medierea conform intelesului dat de actualele reglementari legislative.

Presupun ca si istoria ei avant la lettre trebuie sa prezinte nu numai un interes in sine, ci si din punctul de vedere al unei bogate experiente ce poate fi si ea utila, macar si numai pentru a vedea perspectiva unor conceptii traditionale...
Intr-adevar, este vorba de o istorie extrem de veche... Astfel, in perioada  Imperiului  Roman  se  vorbea  despre  mijlocitori, conciliatori sau mediatori si rolul acestora in stingerea unor conflicte. In majoritatea zonelor, batranii satului sau o persoana cu un anumit prestigiu moral ajutau la stingerea conflictelor din cadrul comunitatii, o traditie prezenta pe meleagurile noastre si o practica intalnita si astazi in diferite zone precum in Africa si, mai demult, in intreaga Japonie, unde astazi medierea este parte a culturii de afaceri. Dar, poate, cea mai interesanta este conceptia lui Confucius, marele ganditor si filosof chinez care a trait intre anii 550 si 470 i.H. si care a influentat in mod decisiv gandirea asiatica. El considera ajungerea la judecata o rusinoasa si egoista preocupare fata de propriul interes in detrimentul interesului societatii, deoarece in centrul filosofiei lui stateau pacea si intelegerea, el vazand rezolvarea optima a conflictelor in baza temeiurilor morale, si nu juridice. Astfel, litigiul ajuns in instanta reprezenta pentru el o grava rupere a armoniei firesti ce trebuie sa guverneze relatiile dintre oameni. In China se pune si astazi un puternic accent pe conciliere, iar aceasta nu numai datorita amprentei lasate in aceste peste doua mii de ani de catre prestanta si importanta gandirii confucianiste si a celei budiste (care, de asemenea, incurajeaza compromisul si buna intelegere in detrimentul rezolvarilor venite din impunere si coercitie), ci mai ales datorita importantelor avantaje pe care le prezinta medierea.

Aceste traditii ar trebui sa ne indreptateasca cu atat mai mult sa vorbim despre o functie morala si sociala a medierii.
Cu adevarat, medierea conduce efectiv la stingerea conflictelor, deoarece solutia nu este impusa de instanta, ci gasita chiar de catre parti, in functie de propriile lor interese. Astfel, ea conduce efectiv la stingerea conflictului, si nu la agravarea lui, ca in cazul multor sentinte judecatoresti. Medierea contribuie, asadar, la cresterea armoniei sociale, a bunei intelegeri si joaca, fara indoiala, si un important rol educational. Ea este de natura sa ne obisnuiasca sa gandim altfel conflictul, rezolvarea lui si sa privim altfel catre cel cu care ne gasim in litigiu. Sunt doar cateva motive care ne-au facut sa vorbim despre mediere, considerand-o un adevarat bun national.

Dar ce putem spune despre mediere din perspectiva ultimelor secole?
In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca medierea joaca un rol important nu numai in traditia orientala. In Occident, bisericile au reprezentat de multe ori locuri de refugiu, iar clericii au actionat ca factori de mediere in favoarea celor ce se refugiau in sanul Bisericii, la fel cum de multe ori incercau sa medieze disputele dintre familii sau din cadrul acestora. Apoi, intreaga diplomatie comporta, in fond, si o importanta componenta de negociere, de mediere, aparand chiar ca esentiala pentru rolul ce-i revenea Ligii Natiunilor si ii revine acum Organizatiei Natiunilor Unite pentru prevenirea si aplanarea conflictelor internationale, medierea jucand un rol esential in aplicarea Dreptului International.
Insa, din punctul de vedere al trecerii la medierea privita in sensul reglementarilor actuale, cea mai interesanta este evolutia acesteia in Statele Unite ale Americii. Primul eveniment semnificativ il constituie medierea, facilitata de guvern, la initiativa celui de-al optulea presedinte al Statelor Unite ale Americii, Martin van Buren, si realizata in cazul unei greve de amploare, chiar daca nu neaparat in sensul actual al termenului, in 1838. Recunoscandu-se importanta medierii in solutionarea conflictelor de munca, in 1918, Departamentul Muncii infiinteaza un serviciu de conciliere, pentru ca in 1926 sa se infiinteze Consiliul National de Mediere, iar in 1947, Serviciul Federal de Mediere si Conciliere, in cadrul caruia, in 1957, se organizeaza primele seminarii pentru pregatirea mediatorilor proprii. Apoi, in 1998, s-a adoptat actul privind solutionarea alternativa a disputelor - Alternative Dispute Resolution Act, cunoscut ca ADR -, prin care se solicita tuturor instantelor federale si districtuale sa adopte norme care sa autorizeze folosirea unor solutii alternative in cazul disputelor din cadrul proceselor civile. S-a ajuns astfel la o dezvoltare rapida a medierii, un studiu publicat in 2007 de catre Institutul International pentru Prevenirea si Solutionarea Conflictului si realizat in cadrul a 126 de companii americane, evidentiind faptul ca 89% dintre litigiile acestora au fost solutionate inainte de a ajunge in instanta. Bazele medierii in acceptiunea actuala au fost puse insa in mare masura la Harvard, in cadrul proiectului privind negocierea si in cartea Getting to YES scrisa de profesorii Roger Fischer, director al Proiectului de Negociere Harvard, si William Ury, director al Network-ului de Negociere al aceleiasi universitati. Metoda de negociere elaborata de ei se bazeaza pe patru principii fundamentale: separarea oamenilor de probleme, concentrarea pe interese si nu pe pozitii, gasirea optiunilor pentru asigurarea castigului reciproc si importanta criteriilor obiective.

Si in Europa cum stau lucrurile?
Metodele alternative de rezolvare a litigiilor s-au bucurat, dupa 1980, de un interes mereu mai mare din partea Consiliului Europei, ele facand obiectul mai multor recomandari privind sustinerea si stimularea acestora, Romania primind si ea ca unul dintre obiectivele de atins inainte de aderarea la Uniunea Europeana legiferarea medierii in conformitate cu recomandarea Consiliului Europei de la Tampere, din octombrie 1999, care invita Comisia Europeana si statele membre sa instaureze, sa organizeze si sa stimuleze proceduri si modalitati alternative de reglementare a conflictelor, pentru ca apoi, in 2008, sa fie adoptata o directiva imperativa ce stabileste un set de reguli privind medierea transfrontaliera.

Dar care era interesul principal care statea la baza acestei preocupari speciale cu privire la mediere?
In primul rand, se avea in vedere ca aceste masuri sa degreveze instantele de judecata si sa prezerve relatiile personale si economice dintre parti. Sa luam un singur exemplu. In Italia, din septembrie 2011 pana in septembrie 2012, in cadrul a 150.000 de medieri, cu o rata de succes de 49%, sistemul juridic italian a economisit 500 de milioane de euro. In acelasi timp, reducerea incarcarii instantelor de judecata permite asigurarea cresterii calitatii actului de judecata.

Exista si un cod de conduita al mediatorului?
In mod evident. Un cod de conduita al mediatorului a fost publicat de Comisia Europeana in iulie 2004, iar acesta sta la baza codului de conduita elaborat apoi la nivel national.

Dar statele europene cand au adoptat medierea?
Situatia difera mult de la un stat la altul. Unele state au avut o anumita traditie in utilizarea unor instrumente de tipul medierii, cum este cazul Marii Britanii sau al Italiei, state care in ultimii ani au incercat si introducerea unui caracter obligatoriu al medierii. Apoi avem Germania, unde deja de la inceputul anului 2000 medierea a devenit un act prealabil la actiunea judiciara. Insa, in majoritatea tarilor, precum Austria, Belgia, Ungaria, Bulgaria sau Albania, medierea a fost legiferata in perioada 2002-2005, legea medierii fiind apoi imbunatatita in anii ulteriori, asa cum s-a intamplat si la noi cu legea medierii, adoptata de Parlament la 16 mai 2006 si completata apoi prin legea nr. 370 din 2009.

De ce anul acesta Ziua Mediatorului este sarbatorita nu pe data de 4 mai, ci pe 9 mai?
9 mai este Ziua Europei, o sarbatoare a pacii si a unitatii, comemorand declaratia istorica a ministrului de externe francez Robert Schuman, din 9 mai 1950, ce avea sa puna bazele crearii Uniunii Europene. Este o sarbatoare a pacii si datorita faptului ca data de 9 mai 1945 a marcat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pe teatrul european de razboi, razboi care a provocat moartea a peste 70 de milioane de oameni. In acelasi timp, 9 mai este Ziua Independentei Romaniei, cucerita in Razboiul de Independenta din anii 1877-1878, la 9 mai 1877 Mihail Kogalniceanu citind in Adunarea Deputatilor Declaratia de Independenta.
Acum urmeaza, in scurt timp, alegerile europarlamentare, in contextul recrudescentei miscarilor extremiste si a euroscepticismului in aproape toata Europa. Dar aceasta perioada este marcata in egala masura de tensiunile generate de evenimentele din Ucraina, ce risca sa ameninte grav linistea si chiar pacea batranului continent si in special a zonei Marii Negre.
In acest context, consider ca importanta medierii, atat ca instrument de rezolvare a conflictelor, cat si ca filosofie de viata si poate mai ales ca modalitate de abordare a problemelor geopolitice, trebuie revazuta si inteleasa in adevaratele ei dimensiuni. Caci, altfel, conjunctura actuala, atat in ceea ce priveste politica interna a Uniunii Europene, cat si aspectele geopolitice ce afecteaza in mod direct securitatea europeana in ansamblul ei si in mod particular pe cea a statelor din apropierea zonei de conflict, deci in particular si pe cea a Romaniei, ne poate afecta nu doar linistea si echilibrul economic, ci chiar viitorul intr-un mod greu de anticipat.
Iata principalul motiv pentru care am considerat ca anul acesta este util sa sarbatorim Ziua Mediatorului impreuna cu Ziua Europei si cu cea a Independentei. Trebuie sa invatam sa ne aparam fiinta nationala si unitatea Europei, sa intelegem ca prin atitudinea si actiunea de astazi conditionam ziua de maine, un viitor prosper sau periclitat de grave incertitudini. Iar actiunea noastra se va bucura cu atat mai mult de succes cu cat ne apropiem si ne insusim mai mult filosofia si practica medierii, singura capabila cu adevarat sa ne indrepte pe un drum al succesului si al prosperitatii.
In abordarea oricaror probleme concrete cu care ne confruntam, cu cat acestea sunt mai grave si mai complexe, trebuie sa ne bazam mai ales pe principiile si practica medierii, atat din punctul de vedere al modului in care le gandim si le analizam, cat si al strategiei de rezolvare.
Sarbatorind impreuna Ziua Mediatorului, Ziua Europei si Ziua Independentei, as vrea sa invatam sa ne aparam in mod eficient atat propria noastra prosperitate si independenta, cat si unitatea europeana, iar principalul instrument de care putem dispune il reprezinta arta si tehnica medierii.

Interviu publicat in Business Woman Magazine - 15 mai 2014.
Puteti citi interviul si pe www.businesswoman.ro.


Publicat in Mass-Media

In data de 14 mai, pe canalul TVR 1, in emisiunea Convietuiri, a fost difuzat un material referitor la conferinta organizata la Buzau cu ocazia Zilei Nationala a Mediatorului (9 mai 2014).
In cadrul acestei emisiuni, Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere din Romania, a vorbit despre avantajele medierii in raport cu rezolvarea conflictelor pe cale juridica, in instanta, precum si despre faptul ca, in prezent, medierea trebuie promovata cat mai mult, deoarece, in societatea conflictuala in care traim, ea poate facilita gasirea unor solutii si rezolvarea unor conflicte in multe domenii ale vietii sociale, de afaceri si personale. La randul sau, Cristi Danilet, invitat ca reprezentant al CSM la conferinta organizata cu ocazia Zilei Mediatorului, si-a spus opinia referitor la ultima decizie a Curtii Constitutionale, prin care informarea partilor asupra variantei medierii poate fi facuta, de acum inainte, doar de catre mediatori, nu si de catre alte categorii profesionale, cum ar fi magistratii. Cecilia Caragea, consultant comunicare, a vorbit despre importanta acestui eveniment pentru mediatori, a explicat care sunt scopurile sale principale, precum si modul in care este structurata conferinta, care, pe langa prelegeri sustinute de reprezentantii Consiliului de Mediere si de invitatii speciali, cuprinde si ateliere practice pentru mediatori.

Dim lights

Publicat in Mass-Media

Cu ocazia Zilei Nationale a Mediatorului, corpul mediatorilor din Romania a organizat la Buzau o conferinta pe teme de mediere. Alaturi de mediatori din toata tara, care au tinut sa fie prezenti la aceasta importanta intalnire, ne-au onorat cu prezenta cativa invitati speciali, printre care Alina Gorghiu, deputat in Parlamentul Romaniei, Cristi Danilet, membru CSM, magistrati si alti specialisti din domenii conexe. Gazdele au fost, desigur, cativa membri importanti ai Consiliului de Mediere, printre care Dorin Valeriu Badulescu, presedinte, Ioan Dedu, Mugur Mitroi si Zeno Sustac.
Anul acesta, am ales sa celebram Ziua Nationala a Mediatorului nu pe 4 mai, atunci cand este data oficiala, ci pe 9 mai, de Ziua Europei, dorind sa marcam, inca o data, faptul ca medierea este o metoda de rezolvare a conflictelor moderna, de actualitate, europeana si aflat in plina dezvoltare. Acum, cand societatea in care traim continua sa ramana una conflictuala, atat la nivel macro, cat si la nivel individual, personal, consideram ca medierea este cea mai buna alternativa la un proces juridic. Iar acest lucru trebuie promovat, ceea ce am si dorit sa facem prin organizarea acestei conferinte.
Ne-a bucurat mult faptul ca participantii (mediatori, dar nu numai) au apreciat atat prelegerile invitatilor speciali, cat si atelierele practice care s-au derulat in a doua parte a zilei.


Publicat in Evenimente
Vineri, 09 Mai 2014 21:03

De Ziua Nationala a Mediatorului

Evenimentul Ziua Nationala a Mediatorului, care a avut loc in data de 9 mai, a fost reflectat in presa nationala, fapt care ne bucura. In cadrul stirilor difuzate de canalul Bucuresti FM in 9 mai, domnul Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a intervenit telefonic pentru a vorbi, pe scurt, despre importanta acestui eveniment.
Mediatorii din Romania si-au propus ca, in fiecare an, de ziua lor, sa organizeze o conferinta nationala. Pe langa discutarea unor subiecte de actualitate din domeniul medierii, un alt scop al acestei manifestari este acela de a promova cat mai mult si cat mai bine, pentru publicul larg si pentru cei direc interesati, profesia de mediator si activitatea mediatorilor din tara noastra.
Anul acesta, mediatorii au ales sa-si sarbatoreasca ziua nu pe 4 mai, ci pe 9 mai, odata cu Ziua Europei, dupa cum a explicat domnul Badulescu. Acest lucru are ca semnificatie marcarea faptului ca medierea este o profesie importanta, chiar daca tanara, in intreaga Europa si ca, prin dezvoltarea activitatii de mediere, Romania nu face altceva decat sa se alinieze la cerintele si la tendintele europene in materie de solutionare a conflictelor pe cai alternative fata de justitie.


Publicat in Mass-Media
Luni, 05 Mai 2014 22:40

Medierea, o privire spre viitor

Este important sa discutam despre mediere in cat mai multe contexte posibile. Mai ales datorita faptului ca medierea prezinta foarte multe valente si posibilitati de dezvoltare in viitor, reprezentand atat o necesara cale de degrevare a instantelor tot mai aglomerate la nivel mondial, cat si o importanta cale de stingere a conflictelor si nu doar de rezolvare juridica a lor. Astfel, medierea trebuie inteleasa si ca o cale speciala si extrem de importanta de comunicare in orice situatie conflictuala, avand capacitatea sa schimbe in mod esential modul de abordare a oricarui conflict si ca atare a relatiilor noastre in genere. Impactul social si politic ne apare astfel esential intr-o lume care risca sa devina tot mai conflictuala. In acest sens, discutia deosebit de interesanta care a avut loc la postul national de radio, Radio Romania Actualitati, in seara zilei de 5 mai in cadrul emisiunii realizate de Alexandru Mironov, Printre stele, avandu-i ca invitati pe presedintele Consiliului de Mediere, domnul Dorin Valeriu Badulescu, si pe domnul Adrian Banuta, mediator, merita ascultata, ea deschizand noi perspective de intelegere a importantei acestui domeniu esential societatii noastre si lumii civilizate in genere.


Publicat in Mass-Media

In data de 9 mai, odata cu Ziua Europei, la Buzau, vom celebra Ziua Nationala a Mediatorului. Am decis ca in acest an sa marcam ziua noastra, a mediatorilor, nu in 4 mai ca de obicei, ci in aceasta zi cu semnificatii profunde - 9 mai. Evenimentul se adreseaza tuturor mediatorilor autorizati cuprins in Tabloul Mediatorilor. Cu aceasta ocazie, vom discuta cu invitatii nostru speciali despre rolul si importanta medierii ca alternativa reala la instanta de judecata. Medierea este o profesie inca noua, nu doar in Romania, ci si in Europa, insa ea se dovedeste a fi extrem de utila in societate, rezolvand conflictele de orice fel, pe cale nejuridica, si degrevand, astfel, justitia de o serie de procese care ingreuneaza sistemul. In Romania exista deja aproximativ 10.000 de mediatori autorizati, care constituie un corp profesional tanar si foarte bine pregatit. Unul din dezideratele noastre este acela de a promova cat mai bine medierea, pentru ca publicul larg sa o cunoasca cat mai bine si sa apeleze la aceasta alternativa de rezolvare a conflictelor. Tocmai de aceea ne bucuram ca astazi, 4 mai, departamentul de stiri al postului regional de radio Bucuresti FM a inclus in cadrul programelor lor de stiri o relatare referitoare la Ziua Mediatorului.
Medierea este cea mai importanta metoda alternativa de rezolvare a disputelor. Aceasta rezolvare se face cu ajutorul unui tert (mediatorul), care este impartial si neutru, si se face in conditii de confidentialitate deplina. Medierea contribuie la dezvoltarea unei societati mai putin conflictuale, mai armonioase, a subliniat domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, in interventia telefonica din cadrul emisiunii de stiri a postului de radio Bucuresti FM, de duminica, 4 mai.


Publicat in Mass-Media
Duminica, 04 Mai 2014 18:15

Ziua Nationala a Mediatorului

Consiliul de Mediere, autoritatea nationala de reglementare si autorizare in domeniul medierii, organizeaza - in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau - Ziua Nationala a Mediatorului.
Cu toate ca Ziua Nationala a Mediatorului este 4 mai, Consiliul de Mediere a decis ca anul acesta ea sa fie celebrata concomitent cu Ziua Europei, in 9 mai, la Buzau, in sala Consiliului Judetean Buzau (Bd. N. Balcescu, nr. 48), intre orele 9.00-19.00. Sloganul evenimentului este: Impartasim aceleasi valori, avem aceeasi viziune - o societate a dialogului.
Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a declarat: Contextul actual european, tulburat de conflicte, face necesara afirmarea cat mai rapida a medierii pe toate palierele sociale. Incordarea, nesiguranta, sentimentul de insecuritate transforma societatea, impingand-o spre intoleranta si lipsa de omenie. Valorile si viziunile europene corespund valorilor medierii in general si a celei romanesti in special. Practic, putem spune ca Romania detine un produs specific, traditional, daca imi este permis sa ma exprim asa: modelul romanesc de mediere. Expresie a unei legislatii in cea mai mare parte eficiente si datorita profesionistilor sai - deveniti cel mai numeros corp de acest gen din Uniunea Europeana -, acesta se dovedeste a fi apt sa schimbe mentalitati si sa genereze pe viitor o societate europeana a dialogului.
Evenimentul se adreseaza tuturor mediatorilor autorizati care figureaza in Tabloul Mediatorilor. Nu se percepe taxa de participare si vor fi acordate 5 puncte profesionale. Inscrierile se fac la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , in limita locurilor disponibile.


Publicat in Evenimente
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Mai 2014