Luni, 30 Iunie 2014 12:50

Despre mediere, la Realitatea TV

Emisiunea Perspectiva de duminica, 29 iunie, de la Realitatea TV, a fost dedicata medierii, telespectatorii putandu-se bucura de o discutie extrem de interesanta intre realizatorul emisiunii, domnul Edward Pastia, si domnul Mugur Mitroi, membru al Consiliului de Mediere. Astfel, publicul a putut sa-si lamureasca, in mod direct, de la una dintre personalitatile de prim rang ale acestui nou domeniu al medierii, problemele de interes general pe care le ridica medierea pentru fiecare dintre noi. Chiar daca domeniul este atat de tanar, primii mediatori din Romania fiind formati cu ajutorul specialistilor acestui domeniu din Statele Unite ale Americii de-abia in 2003, iar domeniul a fost reglementat legal doar in 2006, prin legea cu numarul 192, astazi medierea este in plina dezvoltare, inregistrand o istorie de succes in toate domenile, caci ea este la fel de utila in rezolvarea conflictelor de familie, a celor comerciale sau a celor ce privesc raporturile de munca, creditele bancare sau orice alte stari conflictuale a caror rezolvare tine de vointa partilor. Nu a fost omis nici domeniul conflictelor politice sau a celor internationale. Va invitam sa urmariti inregistarea acestei emisiuni, pentru a intelege mai bine modul in care este abordat un conflict in cadrul medierii, pentru a intelege importanta unui dialog real in care partile reusesc cu adevarat sa comunice fara a mima doar comunicarea si a se ascunde in spatele cuvintelor.
In egala masura, este important de a depasi problematizarea excesiva a hotararii Curtii Constitutionale cu privire la declararea drept neconstitutionala a obligativitatii informarii partilor aflate in conflict cu privire la oportunitatea si avantajele medierii inainte ca acestea sa se poata adresa instantei. Interesant este de a urmari demersurile actuale de modificare a legii in conformitate cu prevederile Curtii Constitutionale si cu practica europeana, astfel incat, in cadrul anumitor categorii de conflicte, medierea sa-si capete cu adevarat locul pe care il merita, devenind prima etapa de urmat in incercarea de rezolvare a conflictului. Astfel, atat statul, cat si justitiabilii urmand sa realizeze economii importante de timp si bani, iar partile aflate in conflict putand sa-si construiasca singure, cu ajutorul mediatorului, solutia optima pentru ele, beneficiind in acelasi timp de o reala confidentialitate.
Aceasta atat de interesanta discutie nu va ramane singulara, ci va reprezenta doar prima intalnire dintr-un intreg sir de intalniri pe tema medierii pe care le vom putea urmari in perioada urmatoare la Realitatea TV.

Dim lights

Publicat in Mass-Media
Joi, 26 Iunie 2014 14:44

O noua intalnire pe tema medierii

Intamplarea a facut ca intalnirea cu publicul, organizata in colaborare cu platforma online Dacic Cool, avand ca tema medierea, sa aiba loc tocmai in ziua in care Curtea Constitutionala a publicat motivarea la decizia 266 din 7 mai 2014 ce privea obligativitatea informarii cu privire la avantajele medierii. Chiar daca discutiile noastre nu s-au restrans la aceasta tema, in mod evident aceasta a constituit un subiect ce nu putea fi omis, mai ales ca in 25 iunie 2014 Consiliul de Mediere a dat un comunicat prin care a aratat ca a aprobat un program pentru modificarea Legii nr. 192/2006, astfel incat procedura medierii sa devina una obligatorie pentru unele cazuri. Demers ce corespunde practicii europene, asa cum reiese atat din experienta Italiei, cat si din motivarea Curtii Constitutionale care incrimineaza vechile prevederi legale, asa cum se arata in motivarea CCR, o procedura constand in informarea asupra existentei unei legi apare, neindoielnic, ca o incalcare a dreptului de acces la justitie (…,) cu atat mai mult cu cat procedura se rezuma la o simpla obligatie de informare, si nu la incercarea efectiva de solutionare a conflictului prin mediere. Consiliul de Mediere va depune toate eforturile pentru transpunerea dispozitiilor Directivelor Europene cu privire la mediere in legislatia nationala, cu respectarea prevederilor constitutionale, astfel incat, medierea sa devina o procedura obligatorie, preluand si adaptand modelul altor tari din UE, respectiv Italia.
Evident, subiectul deciziei Curtii Constitutionale, asa cum a fost ea motivata, precum si comunicatul Consiliului de Mediere au reprezentat subiecte abordate alaturi de problemele pe care oaspetii nostri aveau de gand sa le ridice in cadrul discutiilor ce au animat aceasta intalnire. Iar discutiile au fost cu atat mai interesante cu cat la intalnire au participat alaturi de un public extrem de interesat de problematica atat de vasta a medierii, doamna Nicoleta Pirvan, seful departamentului juridic al Consiliului de Mediere, precum si membri ai secretariatului tehnic al Consiliului de Mediere. Iar din publicul interesat ce a venit sa participe la aceasta intalnire au facut parte si domnul senator Ionel Agrigoroaei, domnul profesor universitar Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, domnul Gheorghe Ghenciulescu, presedintele Camerei de Comert Romania-Kazahstan, domnul Tiberius Puiu, fostul ambasador al Romaniei in Ucraina, domnul Mircea Constantinescu, mediator si profesor universitar in domeniul stiintelor juridice, domnul Gabriel Marmara, cu o bogata experienta de mediator in SUA, si domnul Vasile Vlasin, director al unei companii financiare. Astfel, discutiile, care au beneficiat si de exemplificarile atat de interesante ale doamnei Nicoleta Pirvan, s-au bucurat de un real interes si s-au desfasurat la un inalt nivel profesional.

Publicat in Evenimente
Luni, 23 Iunie 2014 12:11

Medierea in conflictele de munca

Conflictele de munca, respectiv conflictele intre angajat si angajator, pot avea ca obiect salariul, diurnele, locul de munca, timpii de munca si concediu, conditiile de promovare, conditii de delegare sau detasare etc. Ele pot aparea la incheierea contractului, la modificarea acestuia sau la nerespectarea acestuia de una dintre parti. Dar conflictele pot aparea si din cauza discriminarii practicate de angajator sau a unei pretinse discriminari acuzate de angajat.
Pretentia angajatorului ca angajatul sa stie o limba straina atunci cand activitatea corespunzatoare postului necesita acest lucru nu reprezinta o discriminare, chiar daca uneori ea va fi pe nedrept privita de unii ca atare. Dar justificarea pentru neangajarea acestuia sau angajarea pe un salariu mai mic, pe acest motiv, pe un post care nu necesita cunoasterea unei limbi straine reprezinta o discriminare care poate proveni de exemplu dintr-o aversiune personala, din intoleranta fata de un handicap, din porniri rasiste sau divergente politice. Prezenta acestor discriminari tine de mai multi factori. In primul rand, de nivelul de organizare si control prezent in piata muncii, care are rolul sa previna si sa rezolve rapid orice tentativa de discriminare. Intr-o piata total dezorganizata, angajatorul isi poate permite orice. Apoi depinde de nivelul general de informare. Fiecare trebuie sa stie exact ce drepturi are pentru a-si putea apara aceste drepturi atunci cand ii sunt incalcate. Pentru a-ti putea apara drepturile trebuie mai intai sa ti le cunosti, iar apoi trebuie sa stii cum trebuie sa actionezi atunci cand acestea iti sunt incalcate.
Intervine insa si o problema de comunicare. Angajatorul este si el om. Atunci cand potentialul angajat apare ca o persoana ce cauta sa creeze probleme, cu carente grave de comunicare si de comportament in grup, in mod spontan, angajatorul va incerca sa evite angajrea acestuia pentru a nu risca sa creeze probleme la locul de munca. Iar riscurile ca acea persoana sa fie discriminata pot creste in mod periculos. Problema este importanta pentru ca, in afara de cazurile flagrante de discriminare, sunt si foarte multe cazuri interpretabile. Este evident discriminare atunci cand refuzi sa angajezi o persoana pentru ca este de o alta etnie, de exemplu, daca este rom, asa cum din pacate se mai intampla de multe ori. Dar e mai greu de acuzat un angajator care refuza sa angajeze o persoana care venind la interviu a bruscat portarul si a injurat secretara...
Astfel, rezolvarea acestor discriminari tine atat de imbunatatirea modul de reglementare, referindu-ne prin aceasta atat la regulamente, cat si la control si sistemele de rezolvare a conflictelor, cat si la o mai buna educatie a angajatorilor si a angajatilor. Iar pentru imbunatatirea starii actuale medierea poate juca un rol extrem de important, atat din perspectiva avantajelor in rezolvarea conflictelor aparute, cat si din punct de vedere a educatiei implicite pe care o poate realiza actul de mediere insusi.
Astfel, medierea, in afara de celeritatea cu care nu numai ca rezolva, dar si stinge conflictul, poate reprezenta si un proces educational important. Caci fata de o sentinta ce ti se impune si fata de care vei incerca sa te amagesti ca este incorecta sau doar ai sa te bucuri ca ti s-a dat dreptate, in cadrul medierii te confrunti cu perceptia celuilalt asupra celor petrecute si vei putea invata cum apar lucrurile si din perspectiva celuilalt. Iar acesta este un pas esential. Sa nu ramanem prizonierii propriilor noastre proiectii, ci sa reusim sa intelegem si modul celuilalt de a privi lucrurile si modul acestuia de a reactiona in diferite situatii. Invatand sa ne cunoastem mai bine putem invata sa prevenim conflictele spre folosul tuturor. Sunt probleme simple de comunicare, dar esentiale pentru a putea construi o societate mai armonioasa si mai putin conflictuala.
Despre felul in care medierea poate rezolva diferite conflicte aparute intre angajator si angajat, a vorbit si domnul Dorin Valeriu Badulescu, Presedintele Consiliului de Mediere, in cadrul emisiunii Ora romilor de la TVR 1.

Dim lights

Publicat in Mass-Media

In 29-30 mai 2014, a avut loc in Aula Institutului National al Magistraturii conferinta Medierea pentru judecatori si procurori, o conferinta din cadrul unui nou proiect demarat cu ajutorul sprijinului statului norvegian si al Consiliului Europei, Strengthening the capacity of the Romanian judicial system to face new legislative and institutional challenges, un program care va include 253 de activitati de formare, inclusiv seminarii si conferinte in mai multe domenii ale dreptului si care se succede proiectului de formare adresat magistratilor si altor profesionisti ai dreptului care a inclus 311 activitati si s-a desfasurat cu ajutorul unei finantari elvetiene.
Conferinta de fata care a avut ca invitati numeroase personalitati, printre care si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Adrian Bordea, si domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, demonstreaza inca o data importanta pe care o prezinta medierea in intreaga Europa si in particular in Romania. Numeroasele contributii ale participantilor, sublinierea unor probleme ce tin de fundamentul legal, de directiile de dezvoltare, dar si exemplele de succes au dat o valoare deosebita lucrarilor acestei conferinte.

Dim lights
Dim lights
Dim lights
Dim lights
Dim lights
Dim lights

Publicat in Evenimente
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Iunie 2014