Evenimente (18)


Joi, 26 Iunie 2014 14:44

O noua intalnire pe tema medierii

Scris de Blogul Medierii

Intamplarea a facut ca intalnirea cu publicul, organizata in colaborare cu platforma online Dacic Cool, avand ca tema medierea, sa aiba loc tocmai in ziua in care Curtea Constitutionala a publicat motivarea la decizia 266 din 7 mai 2014 ce privea obligativitatea informarii cu privire la avantajele medierii. Chiar daca discutiile noastre nu s-au restrans la aceasta tema, in mod evident aceasta a constituit un subiect ce nu putea fi omis, mai ales ca in 25 iunie 2014 Consiliul de Mediere a dat un comunicat prin care a aratat ca a aprobat un program pentru modificarea Legii nr. 192/2006, astfel incat procedura medierii sa devina una obligatorie pentru unele cazuri. Demers ce corespunde practicii europene, asa cum reiese atat din experienta Italiei, cat si din motivarea Curtii Constitutionale care incrimineaza vechile prevederi legale, asa cum se arata in motivarea CCR, o procedura constand in informarea asupra existentei unei legi apare, neindoielnic, ca o incalcare a dreptului de acces la justitie (…,) cu atat mai mult cu cat procedura se rezuma la o simpla obligatie de informare, si nu la incercarea efectiva de solutionare a conflictului prin mediere. Consiliul de Mediere va depune toate eforturile pentru transpunerea dispozitiilor Directivelor Europene cu privire la mediere in legislatia nationala, cu respectarea prevederilor constitutionale, astfel incat, medierea sa devina o procedura obligatorie, preluand si adaptand modelul altor tari din UE, respectiv Italia.
Evident, subiectul deciziei Curtii Constitutionale, asa cum a fost ea motivata, precum si comunicatul Consiliului de Mediere au reprezentat subiecte abordate alaturi de problemele pe care oaspetii nostri aveau de gand sa le ridice in cadrul discutiilor ce au animat aceasta intalnire. Iar discutiile au fost cu atat mai interesante cu cat la intalnire au participat alaturi de un public extrem de interesat de problematica atat de vasta a medierii, doamna Nicoleta Pirvan, seful departamentului juridic al Consiliului de Mediere, precum si membri ai secretariatului tehnic al Consiliului de Mediere. Iar din publicul interesat ce a venit sa participe la aceasta intalnire au facut parte si domnul senator Ionel Agrigoroaei, domnul profesor universitar Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, domnul Gheorghe Ghenciulescu, presedintele Camerei de Comert Romania-Kazahstan, domnul Tiberius Puiu, fostul ambasador al Romaniei in Ucraina, domnul Mircea Constantinescu, mediator si profesor universitar in domeniul stiintelor juridice, domnul Gabriel Marmara, cu o bogata experienta de mediator in SUA, si domnul Vasile Vlasin, director al unei companii financiare. Astfel, discutiile, care au beneficiat si de exemplificarile atat de interesante ale doamnei Nicoleta Pirvan, s-au bucurat de un real interes si s-au desfasurat la un inalt nivel profesional.
In 29-30 mai 2014, a avut loc in Aula Institutului National al Magistraturii conferinta Medierea pentru judecatori si procurori, o conferinta din cadrul unui nou proiect demarat cu ajutorul sprijinului statului norvegian si al Consiliului Europei, Strengthening the capacity of the Romanian judicial system to face new legislative and institutional challenges, un program care va include 253 de activitati de formare, inclusiv seminarii si conferinte in mai multe domenii ale dreptului si care se succede proiectului de formare adresat magistratilor si altor profesionisti ai dreptului care a inclus 311 activitati si s-a desfasurat cu ajutorul unei finantari elvetiene.
Conferinta de fata care a avut ca invitati numeroase personalitati, printre care si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Adrian Bordea, si domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, demonstreaza inca o data importanta pe care o prezinta medierea in intreaga Europa si in particular in Romania. Numeroasele contributii ale participantilor, sublinierea unor probleme ce tin de fundamentul legal, de directiile de dezvoltare, dar si exemplele de succes au dat o valoare deosebita lucrarilor acestei conferinte.

Dim lights
Dim lights
Dim lights
Dim lights
Dim lights
Dim lights
Miercuri, 28 Mai 2014 21:05

Medierea pentru judecatori si procurori

Scris de Blogul Medierii

Maine, 29 mai 2014, intre orele 9.30 -16.00, si poimaine, 30 mai 2014, intre orele 9.00-14.00, cei interesati pot urmari in direct, pe www.inm-lex.ro, "Medierea pentru judecatori si procurori" (Mediation for judges and prosecutors). Transmisie din Aula Institutului National al Magistraturii (Bd. Regina Elisabeta, nr. 53, Bucuresti, Sector 5).
Cu ocazia Zilei Nationale a Mediatorului, corpul mediatorilor din Romania a organizat la Buzau o conferinta pe teme de mediere. Alaturi de mediatori din toata tara, care au tinut sa fie prezenti la aceasta importanta intalnire, ne-au onorat cu prezenta cativa invitati speciali, printre care Alina Gorghiu, deputat in Parlamentul Romaniei, Cristi Danilet, membru CSM, magistrati si alti specialisti din domenii conexe. Gazdele au fost, desigur, cativa membri importanti ai Consiliului de Mediere, printre care Dorin Valeriu Badulescu, presedinte, Ioan Dedu, Mugur Mitroi si Zeno Sustac.
Anul acesta, am ales sa celebram Ziua Nationala a Mediatorului nu pe 4 mai, atunci cand este data oficiala, ci pe 9 mai, de Ziua Europei, dorind sa marcam, inca o data, faptul ca medierea este o metoda de rezolvare a conflictelor moderna, de actualitate, europeana si aflat in plina dezvoltare. Acum, cand societatea in care traim continua sa ramana una conflictuala, atat la nivel macro, cat si la nivel individual, personal, consideram ca medierea este cea mai buna alternativa la un proces juridic. Iar acest lucru trebuie promovat, ceea ce am si dorit sa facem prin organizarea acestei conferinte.
Ne-a bucurat mult faptul ca participantii (mediatori, dar nu numai) au apreciat atat prelegerile invitatilor speciali, cat si atelierele practice care s-au derulat in a doua parte a zilei.

Duminica, 04 Mai 2014 18:15

Ziua Nationala a Mediatorului

Scris de Blogul Medierii

Consiliul de Mediere, autoritatea nationala de reglementare si autorizare in domeniul medierii, organizeaza - in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau - Ziua Nationala a Mediatorului.
Cu toate ca Ziua Nationala a Mediatorului este 4 mai, Consiliul de Mediere a decis ca anul acesta ea sa fie celebrata concomitent cu Ziua Europei, in 9 mai, la Buzau, in sala Consiliului Judetean Buzau (Bd. N. Balcescu, nr. 48), intre orele 9.00-19.00. Sloganul evenimentului este: Impartasim aceleasi valori, avem aceeasi viziune - o societate a dialogului.
Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a declarat: Contextul actual european, tulburat de conflicte, face necesara afirmarea cat mai rapida a medierii pe toate palierele sociale. Incordarea, nesiguranta, sentimentul de insecuritate transforma societatea, impingand-o spre intoleranta si lipsa de omenie. Valorile si viziunile europene corespund valorilor medierii in general si a celei romanesti in special. Practic, putem spune ca Romania detine un produs specific, traditional, daca imi este permis sa ma exprim asa: modelul romanesc de mediere. Expresie a unei legislatii in cea mai mare parte eficiente si datorita profesionistilor sai - deveniti cel mai numeros corp de acest gen din Uniunea Europeana -, acesta se dovedeste a fi apt sa schimbe mentalitati si sa genereze pe viitor o societate europeana a dialogului.
Evenimentul se adreseaza tuturor mediatorilor autorizati care figureaza in Tabloul Mediatorilor. Nu se percepe taxa de participare si vor fi acordate 5 puncte profesionale. Inscrierile se fac la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , in limita locurilor disponibile.

Joi, 27 Martie 2014 16:53

Mediatorii si mediul de afaceri

Scris de Blogul Medierii

Dezvoltarea medierii in mediul de afaceri este una dintre prioritatile Consiliului de Mediere, a afirmat presedintele acestei organizatii, Dorin Valeriu Badulescu, in cadrul celei de-a doua editii a Forumului Medierii, conferinta organizata marti, 25 martie 2014, de Legal Magazin, revista profesiilor liberale.

Dorin Badulescu: Mediatorii sunt bine pregatiti
Dorin Badulescu a subliniat faptul ca mediatorii sunt bine pregatiti si ca pot fi evitate instantele de judecata supraaglomerate, dand exemple de cazuri privind recuperarea unor sume de bani, protejarea profitului, negocierea contractelor, zona de asigurari cu rezolvarea conflictelor pe cale amiabila.
El a mentionat ca a observat ca la instante sunt foarte multe litigii intre persoane fizice si companii de asigurari, aparute de cele mai multe ori in urma refuzului firmelor de a achita despagubirile din anumite motive, in baza documentelor intocmite ca urmare a unui accident. Badulescu a mai spus ca se poate apela la mediere si in domeniul bancar si al insolventei, in anumite circumstante.
Referitor la medierea in dosarele de drept penal, Badulescu a afirmat ca aceasta poate fi dezvoltata si ca urmare a noilor modificari impuse de Codul penal si Codul de procedura penala, motiv pentru care pot fi initiate cateva protocoale care vor fi implementate cat mai repede, in special in zona Parchetului General.
Exista deja un protocol semnat. (...) Urmeaza sa initiem dezvoltarea altor doua proiecte cu Ministerul Afacerilor Interne, in zona organelor de cercetare penala si in zona penitenciarelor, apropo de executarea unor pedepse, a explicat el.

Protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale
Dorin Badulescu a anuntat ca in curand va fi semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, care va avea in vedere derularea unui program privind medierea in scoli, cu scopul combaterii si reducerii violentei in randul elevilor. De ce medierea in scoala? De ce ar fi necesar? Observam tot palierul social, si in presa, ca sunt foarte multe elemente care atesta existenta violentei in mediul scolar. Nu vorbim numai de clasele V-VIII, ci mai ales in zona de liceu. Este importanta dezvoltarea acestui sector, pe de o parte, pentru ca elevii pot fi mediatorii de maine, iar pe de alta parte, trebuie sa incercam pe cat posibil sa stopam aceste violente inainte de a degenera. Daca mediatorii si-au asumat un anume rol (...) al schimbarii de mentalitate - dintr-o mentalitate sociala indreptata spre conflict intr-o mentalitate indreptata spre dialog si comunicare -, modul de actiune nu poate fi decat prin educatie, care trebuie sa fie indreptata spre non-conflict, a afirmat Dorin Badulescu, la editia a II-a a Forumului Medierii.
In acest moment suntem in curs de semnare a unui protocol cu Ministerul Educatiei Nationale pentru a derula un program in care mediatorii, pe baza de voluntariat, sa incerce sa implementeze aceasta zona a medierii in scoli, ideea de non-conflict, de rezolvare pasnica a disputelor. Practic, se doreste pregatirea unor elevi care sa aiba capacitatea de a incerca si reusi sa aplaneze conflictele care apar intre elevi in zona de scoala, a subliniat presedintele Consiliului de Mediere, care a adaugat ca alte conflicte care trebuie rezolvate sunt cele parinte - profesor sau elev - profesor.

Cum este organizat serviciul de mediere?
Anca Elisabeta Ciuca, membru in Consiliul de Mediere, a prezentat un material despre organizarea serviciului de mediere.
Cadrul legal al meseriei de mediator este reprezentat de: Legea nr.192/ 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator; Directiva 2008/52/CE privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala; Directiva 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne.
In privinta formarii initiale a mediatorilor, Anca Elisabeta Ciuca a amintit ca sunt 20 furnizori de formare autorizati, iar programul unitar de formare initiala are 80 ore.
Consiliul de Mediere are urmatoarele atributii: desemneaza examinatorii; emite adeverinte/certificate de absolvire; emite autorizatii de practica pentru mediatori; avizeaza formele de exercitare a profesiei.
Anca Ciuca a prezentat si formele de exercitare a profesiei: birou de mediator; birou de mediatori asociati; societate civila profesionala de mediatori; organizatii neguvernamentale din domeniul medierii, prin contract de munca.
Serviciile asigurate in cadrul formelor de exercitare a profesiei sunt: Mediere; Asistenta si consultanta conform Standard Ocupational; Informatii despre mediere si accesul la serviciul de mediere; Consiliere a partilor in vederea participarii in mediere; Secretariat si consiliere juridica prin angajati in cadrul FEP, conform art. 22 din Legea 192/2006.
 
De ce este importanta clauza de mediere in contractele comerciale?
Claudiu Ignat, mediator, a afirmat ca este necesar ca in cadrul contractelor comerciale sa existe o clauza de mediere in caz de litigiu, pentru ca, in fond, un conflict intre societati comerciale este un conflict intre oameni. O clauza de mediere scurteaza timpul de litigiu, pentru ca daca ar exista, de exemplu, o clauza de arbitraj, procesul (la curtea de arbitraj) poate dura in medie 6-8 luni, dar sunt cauze ce s-au extins pe doi ani, a explicat Claudiu Ignat.

Ioana-Adina Marin, membru in Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere, a vorbit despre rolul mediatorului in cazul conflictelor de munca si al disputelor de la locul de munca.
La locul de munca exista trei tipuri de relatii: intre angajat si angajator, intre angajati si angajatori (relatii colective) si relatiile intre angajati. In cadrul relatiilor intre angajati disputele sunt de regula dispute interpersonale (de gen harturire psihologica). Aceste dispute se pot extinde, si din domeniul interpersonal, ele ajung la o dimensiune inter-organizationala. De aici apar costuri pentru companii, scade performanta si creste absenteismul. Medierea ajuta partile in disputa sa rezolve problemele inainte de a afecta organizatia, a concluzionat Ioana-Adina Marin.

Zeno Sustac: Medierea a atins doar 1% din potential
Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere, crede ca medierea a atins doar 1% din potential, desi rata de succes a conflictelor mediate este undeva intre 70% si 80%. Sustac crede ca legislatia trebuie modificata, astfel incat sa permita introducerea obligativitatii procedurii de mediere in anumite cazuri, cum ar fi dreptul familiei. Pe de alta parte, obligativitatea nu are sens in mediul de afaceri, considera vicepresedintele Consiliului de Mediere.

Daniela Popoviciu, presedintele Asociatiei Pro Medierea a vorbit despre problemele cu care se confrunta profesia de mediator in prezent. Mediatorii sunt un fel de pliante, a apreciat Popoviciu, nemultumita de blocarea meseriei doar in partea de informare. Ea a evidentiat necesitatea reconsiderarii de catre Guvern a procedurii de informare obligatorie.

Radu Ogrezeanu-Ghica, mediator Logsia Mediere, a prezentat doua studii de caz interesante privind rezolvarea unor conflicte: unul privind un conflict comercial si unul privind un conflict interpersonal.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul OMV Petrom, UniCredit Leasing, Lupu & Partners, Asociatia ProMedierea, Conta Radulescu si Editura Corint. Partenerii media ai conferintei au fost DreptOnline, MediereNet, Indaco, Calendar Evenimente si Editura C.H. Beck.

Marti, 25 martie, va avea loc a doua editie a Forumului Medierii, la Hotel Marshal Garden din Bucuresti. Organizat de catre publicatia Legal Magazin cu sprijinul Consiliului de Mediere, forumul are drept scop promovarea medierii in randul oamenilor de afaceri.
Pe langa situatiile conflictuale personale, care apar intre oameni aflati intr-o anumita relatie, medierea se poate dovedi foarte utila si eficienta in conflicte din domeniul afacerilor. Poate fi vorba despre un diferend intre doua firme partenere, intre doi competitori, intre doua organizatii sau chiar intre o companie si statul roman. Oamenii de afaceri stiu foarte bine ca, in business, imaginea este foarte importanta. Orice proces penal, indiferent de rezultat, poate afecta imaginea publica a companiilor implicate. Intotdeauna, un manager bun va incerca sa evite mediatizarea vreunui conflict, aparitia acestuia in zona publica, caci stie ca acest lucru poate dauna companiei, organizatiei sale, mai ales ca in zona publica nu poti detine controlul asupra informatiilor, iar de multe ori acestea sunt prezentate deformat, exagerat. In plus, un proces penal inseamna o mare pierdere de timp si costuri mari, ca sa nu mai vorbim de despagubiri, in cazul in care firma respectiva este considerata “vinovata”.
Prin urmare, pentru oamenii de afaceri medierea reprezinta un mod mult mai bun de a rezolva conflictele comerciale, de business sau chiar personale. Medierea se face repede, in mod privat, fara expunere publica, iar solutia este negociata si gasita de comun acord de catre reprezentatii celor doua firme implicate.
La Forumul Medierii vor participa reprezentanti ai profesiei de mediator, oameni de afaceri, bancheri, oficiali ai Guvernului, precum si reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior care deruleaza programe educationale dedicate mediatorilor. Vorbitorii vor analiza cele mai eficiente moduri in care medierea poate fi utila in zona business.
Printre temele dezbatute se numara: Implementarea Directivei 2013/11/UE a Parlamentului European si a Consiliului European (Directiva SAL) privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum, care intra in vigoare din iulie 2015; Medierea in litigiile sportive; Medierea in afaceri si in organizatii; Medierea in cazul litigiilor de munca; Medierea in spetele bancare si in dosarele de asigurari; Medierea in Dreptul Penal al Afacerilor; Surse de finantare pentru dezvoltarea activitatii mediatorilor; Investitia necesara pentru dezvoltarea unei societati de mediatori.
Vor sustine prelegeri Dorin Valeriu Badulescu, Presedintele Consiliului de Mediere, Zeno Sustac, Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Ioana-Adina Marin, Membru in Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere, Gabriela-Gyongy Mihut, Membru si Purtator de Cuvant al Consiliului de Mediere, Anca Elisabeta Ciuca, Membru al Consiliului de Mediere, Claudiu Ignat, mediator, Daniela Popoviciu, Presedintele Asociatiei Pro Medierea, Ilie Gheorghe, Vicepresedintele Blocului National Sindical, Adriana Ahciarliu, Secretar General al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Roxana Lupu, Managing Partner Lupu&Asociatii, Elena Moise, avocat la Centrul European al Consumatorilor din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, si Radu Ogrezeanu-Ghica, mediator la Logsia Mediere.
Sambata, 30 Noiembrie 2013 14:05

Conferinta Nationala a Mediatorilor

Scris de Blogul Medierii

Peste 500 de mediatori au participat joi, 28 noiembrie 2013, la Conferinta Nationala a Mediatorilor cu tema Medierea, un bun national, care a avut loc la Hotelul Marshal Garden din Bucuresti, organizata de Consiliul de Mediere, cu sprijinul BCR. In prima parte a Conferintei s-au transmis mesaje din partea: Prim-ministrului, Guvernului, Camerei Deputatilor, Ministerului Justitiei, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Patriarhiei Romane, Uniunii Profesiilor Liberale etc.

Apreciez activitatea de mediator deoarece ea face apel la o serie de valori in care cred foarte mult. Este vorba despre toleranta, responsabilitate, empatie, solidaritate. Societatea in care traim are nevoie astazi, mai mult ca oricand, de aceste valori, iar dumneavoastra sunteti unii dintre cei care le promovati. Pentru acest lucru va multumesc. Vreau de asemenea sa va multumesc si pentru premiul pe care mi l-ati acordat la Gala de acum doua saptamani. El este in fapt premiul dumneavoastra, al tuturor mediatorilor. Al domnului Badulescu in special, care depune necontenit eforturi pentru a promova activitatea si profesia de mediator. Sunteti un corp profesional tanar, dar dinamic; perseverent si increzator in rolul pe care il aveti in societate. Nu intamplator ponderea conflictelor rezolvate prin procedura medierii a crescut constant in ultimii ani, iar importanta profesiei dumneavoastra este recunoscuta atat de Sistemul de Justitie, cat si de cetatenii care apeleaza la serviciile pe care le oferiti. in final, as vrea sa va asigur ca voi ramane un sustinator al medierii si al valorilor pe care aceasta profesie se bazeaza. - Mesajul Premierului Victor Ponta

Cea de a doua parte a Conferintei a propus o serie de dezbateri interactive, sustinute de membrii Consiliului de Mediere: Calitatea serviciului de mediere, Informarea - etapa prealabila incheierii contractului de mediere, Consecinte ale acordului de mediere ODR (Online Dispute Resolution), Personal branding in mediere, Necesitati si reguli cu privire la publicitate si promovare, Medierea transfrontaliera.

Medierea devine un brand in Romania, care se creaza pe baza unei identitati bine conturate si se adreseaza unui segment de piata definit. Fiecare acord de mediere incheiat contribuie la consolidarea acestui brand, pe care ni-l dorim puternic si bine ancorat in societate. Strategia Consiliului de Mediere nu vizeaza doar degrevarea instantelor de dosare, ci si sistemul de educatie, a afirmat Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere.
Luni, 25 Noiembrie 2013 15:49

Consiliul de Mediere la Targul Gaudeamus

Scris de Blogul Medierii

Consiliul de Mediere a fost prezent la editia din acest an a Targului International Gaudeamus cu Standul medierii - peste 50 de carti si publicatii de profil - si cu o serie de dezbateri zilnice, grupate generic sub numele de Orele medierii.
Mediatorul devine un actor social tot mai prezent, iar cartile despre mediere au inceput sa umple rafturile bibliotecilor. Si nu vorbim aici doar despre traduceri, ci si despre carti scrise de mediatori romani. Asa ca era normal sa fim prezenti cu un stand al medierii la Targul International Gaudeamus, care este un adevarat incubator de idei si proiecte culturale, a declarat Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere.

Joi, 07 Noiembrie 2013 22:31

Profesia liberala, un bun national

Scris de Blogul Medierii

Tema celei de a VI-a editii a Conferintei Ziua Profesiilor Liberale din Romania, organizate de UPLR a fost Conditia profesionistului liberal in societatea romaneasca - perspectiva asociatiilor membre. Au participat aproximativ 200 de reprezentati ai asociatiilor membre ale Uniunii si reprezentanti ai autoritatilor centrale.

In cadrul Conferintei, domnul Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, a declarat: Propun incheierea unor parteneriate bilaterale intre profesiile independente ca masura apta sa determine primul pas catre normalitate si cooperare intre profesionistii din diversele bresle. Aceasta atitudine trebuie sa conduca in mod natural la elaborarea unei strategii comune de dezvoltare a profesiilor independente. Dubland aceasta strategie cu o activitate importanta de lobby, ar trebui sa avem in urmatorii ani un progres al profesionistilor din fiecare sistem. Astfel, prin cooperare si respect reciproc, putem sa facem din profesia liberala un bun national.

Prezentarile facute in cadrul Conferintei Uniunii Profesiilor Liberale de reprezentantii catorva Asociatii cu privire la conditia profesiilor liberale ne determina sa consultam in aceeasi directie si restul Asociatiilor membre, astfel incat sa avem in final o imagine consolidata a asteptarilor specifice, dar si comune ale membrilor UPLR si nu numai. Evident, sub stindardul UPLR vom urmari initierea unui dialog eficient cu autoritatile in vederea rezolvarii unor probleme specifice care impiedica prestarea serviciilor intr-un context corect legal, fiscal si concurential, a declarat Emilian Radu, Prim-Vicepresedinte UPLR. 

Pagina 1 din 2
Te afli aici: Evenimente