Istoria si Oamenii Medierii (6)


Zeno Sustac nu s-a multumit sa devina doar un specialist si un practician de varf in domeniul medierii, ci a avut ambitia sa deschida, in acelasi timp, un nou drum in abordarea problematicii medierii, initiind, prin teza sa de doctorat, un nou camp de cercetare, cel al filosofiei medierii.

Increzator in propriile forte, dornic sa deschida noi drumuri, Mugur Mitroi a imbratisat medierea imediat ce aceasta a patruns in Romania, pentru ca apoi sa nu se multumeasca doar cu aprecierile colegilor sai din urbea natala sau din tara, ci reusind sa-si gaseasca recunoasterea in intreaga lume.

Duminica, 04 August 2013 21:47

Anca Ciuca, un drum de succes catre mediere

Scris de Blogul Medierii

La 30 de ani, odata cu schimbarile de la inceputul anilor '90, o cariera de succes in domeniul proiectarii in domeniul electrotehnicii este abandonata brusc pentru o totala angajare in problematica sociala. Si, astfel, de la conflictele sociale si interetnice, cu daruire, pasiune si extrem de multa munca, inginera Anca Ciuca si-a construit un nou drum de succes in domeniul medierii.

Luni, 01 Iulie 2013 08:14

Ion Dedu, o evolutie remarcabila

Scris de Blogul Medierii

Ion Dedu reprezinta un exemplu formidabil pentru modul in care un om inteligent si cu forta de munca a reusit sa creasca in acesti ani ai tranzitiei de la pozitia de simplu electrician la cea de intelectual si deschizator de noi drumuri, jurist, lider de sindicat si patronat, numarandu-se printre primii care au contribuit la recunoasterea importantei medierii in Romania.

Nascut la 15 iunie 1976 la Valenii de Munte, Dorin Valeriu Badulescu poarta cu sine intreaga hotarare, dar si responsabilitatea, determinarea si seriozitatea caracteristice omului de munte. Maturizandu-se in perioada atat de framantata a tranzitiei, urmand Colegiul National B.P. Hasdeu din Buzau, 1990-1994, a inteles ca o problema esentiala, pe care fiecare dintre noi o avem in fata, o reprezinta reasezarea ordinii sociale si economice si, pentru aceasta, poate, inainte de toate, a celei de ordin juridic. Astfel, nu este de mirare efortul pe care l-a facut de a urma practic in paralel Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice Bucuresti, 1994-1998, si Drept juridic la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza Bucuresti, 1995-1999. Problemelor teoretice studiate la aceste academii de prestigiu a stiut sa le dea o adevarata profunzime de intelegere, lucrand in acelasi timp ca referent la Ministerul Industriilor si Comertului, 1997-1998. Un efort imens care i-a permis sa acumuleze nu doar cunostinte, dar si o intelegere mai profunda asupra realitatilor romanesti.

Luni, 01 Iulie 2013 07:30

Medierea, un bun national

Scris de Blogul Medierii

Am deschis acest blog oficial si in acelasi timp informal, al Consiliului de Mediere, deoarece consideram ca medierea reprezinta un bun national, un deosebit de important bun national. Este o asertiune importanta care ne onoreaza, dar ne si obliga, pe noi, pe toti cei care am imbratisat aceasta profesie liberala, vocationala.
Reglementata in Romania de-abia prin legea 192 din 2006, medierea reprezinta astazi deja o institutie bine organizata la nivel national si care si-a demonstrat din plin calitatile si avantajele. In plus, ea este de o reala importanta pentru fiecare dintre noi.


Problematica medierii nu este si nu trebuie sa fie insa doar un apanaj al specialistilor, al mediatorilor. Acestia au rolul lor, un rol esential in rezolvarea mai rapida, mai ieftina, in mod confidential a conflictelor, prin buna intelegere a partilor. Dar medierea trebuie sa corespunda in acelasi timp unei noi filosofii, unei noi abordari a conflictului de catre fiecare dintre noi. Astfel, medierea, principiile ei de baza, trebuie sa faca parte din educatia civica a fiecaruia.
Medierea este extrem de tanara, nu numai la noi, ci peste tot in lume. Aparuta in S.U.A., la inceput prin reusite accidentale, de rezolvare a unor litigii, deja de acum 100 de ani, a ajuns sa se impuna in mod oficial de-abia in ultimele decenii, iar in multe tari, ca si la noi, doar in ultimii ani. Astfel, istoria medierii se desfasoara in contemporaneitate, prezentand multe aspecte de interes general.
Importanta majora a medierii apare din doua perspective diferite, dar convergente.
In primul rand, in comparatie cu apelarea la instanta de judecata, medierea reprezinta o alternativa mult mai rapida, mai ieftina si, in plus, confidentiala, de rezolvare a conflictelor. Iar solutia nu este impusa de judecator, ci este gasita chiar de partile aflate in conflict. Ea vine sa stinga intru totul conflictul si nu sa-l perpetueze, asa cum din pacate se intampla prea adesea in instanta de judecata, unde de multe ori hotararea judecatoreasca nu multumeste nici una dintre parti. Astfel, medierea vine in sprijinul instantelor de judecata, pe care le elibereaza de un numar tot mai mare de procese, dar mai ales in sprijinul celor aflati in conflict, oferindu-le o solutie mult mai avantajoasa.
In al doilea rand, medierea deschide calea unui alt mod de abordare a conflictelor, la modul general, in viata de zi cu zi, avand astfel capacitatea de a contribui la armonizarea relatiilor sociale, profesionale si de familie, ajutandu-ne sa ne crestem propriile noastre sanse de succes, precum si pe cele ale comunitatii careia ii apartinem.
Acestea sunt doar cateva dintre principalele motive pentru care este util si benefic sa fim cat mai bine informati cu privire la mediere. Ce este medierea? Cum ne poate ajuta medierea? Care sunt principiile de baza ale medierii? Cum se rezolva un conflict pe calea medierii? Cum ne pot ajuta principiile medierii in viata de zi cu zi? Iata doar cateva dintre intrebarile cu privire la care vom incerca sa ne lamurim urmarind impreuna acest blog. Si aceasta pentru ca avem convingerea ca dupa o etapa initiala de formare a primilor mediatori, a sistemului de formare si perfectionare a acestora si, nu in ultimul rand, de creare a bazei legislative, urmata apoi de dezvoltarea bazei organizatorice la nivel national, a venit acum vremea dezvoltarii unei comunicari reale, atat intre mediatori, cat mai ales cu publicul larg, cu toti acei potentiali beneficiari ai medierii.
Iata de ce ne-am hotarat sa deschidem acest blog, o cale de comunicare sincera si directa cu toti cei interesati de problematica si avantajele medierii. Speram ca aceasta comunicare sa fie interesanta si utila spre folosul atat al publicului larg, cat si al mediatorilor.
Vom incerca sa discutam despre evenimentele semnificative privitoare la mediere, atat la istoria acesteia, cat mai ales la cursul actual al evenimentelor si ideilor. Iar accentul vom incerca sa-l punem in permanenta pe problemele de interes general, incercand sa venim in intampinarea nevoii de informare a fiecaruia cu adevarat interesat de mediere.
Te afli aici: Istoria si Oamenii Medierii