Luni, 14 Iulie 2014 13:30

Medierea, subiectul emisiunii Fabrica de la Realitatea TV

Scris de  Blogul Medierii

La Realitatea TV, subiectul atat de interesant al medierii a fost abordat sambata, 12 iulie, la emisiunea Fabrica, realizata de Amedeo Ene. De data aceasta, invitati au fost doamna Anca Ciuca, membru al Consiliului de Mediere, care a condus Consiliul in mandatul precedent, domnul Mihai Munteanu, membru supleant al Consiliului de Mediere, si domnul Arin Avramescu, avocat, consilier al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care au contribuit in mod substantial la lamurirea publicului larg cu privire la problematica si avantajele medierii.
In primul rand, au fost de interes informatiile cu privire la modul in care a evoluat modul de perceptie a acestui nou domeniu al medierii, atat in cazul publicului larg, cat mai ales in cazul breaslei avocatilor, care initial a avut impresia ca este concurata de catre mediatori, pentru ca apoi sa inteleaga faptul ca interesele nu sunt divergente, ci - printr-o conlucrare reala - au de castigat nu numai justitiabilii, ci in egala masura avocatii si mediatorii, acestia ajungand sa inteleaga mai bine avantajele reciproce.
Importante au fost si precizarile cu privire la conflictele ce pot fi mediate, respectiv toate acele conflicte cu privire la care partile pot dispune, ele evident neputand dispune cu privire la drepturi ce nu le apartin. Astfel, nu se poate media calculul unui impozit, dar se pot media aspecte ce decurg din transmiterea deficitara a actelor aferente, la fel cum in penal se pot media problemele ce privesc latura civila sau acele cauze penale ce depind de o plangere prealabila. Importanta a fost si precizarea cu privire la faptul ca mediatorul are dreptul sa refuze preluarea unui caz. Un exemplu constituindu-l si cazurile penale in care intelegerea ce ar duce la neurmarirea penala a unei persoane ar contraveni interesului general al comunitatii, sigurantei acesteia, de multe ori in aceeste decizii un rol important jucandu-l problemele de etica. De interes a fost si sublinierea faptului ca medierea nu functioneaza doar ca o alternativa la actul de justitie, putand fi mediate si conflicte care afecteaza viata si interesele unor persoane fara a fi insa de natura sa conduca la o actiune in justitie.
Conform cazuisticii doamnei Anca Ciuca, sunt multe medieri in cazuri de divort ale unor cupluri cu copii si care trebuie sa se inteleaga si asupra bunurilor si a unor eventuale credite. Si este bine de stiut ca peste 80-85% dintre acestea au fost solutionate cu succes in cadrul procedurii de mediere. Insa, evident, divortul propriu-zis este pronuntat doar de instanta. Iar aici apare o situatie regretabila, caci modul in care instanta ia act de intelegerea obtinuta prin mediere sufera inca de o practica neuniforma. Apoi sunt conflictele de afaceri ce apar intre societati comerciale sau intre banci si clientii acestora. In toate aceste situatii, principalul avantaj al medierii il constituie confidentialitatea si, in consecinta, faptul ca solutionarea conflictului poate fi realizata in mod individual, fara a afecta relatia cu ceilalti clienti. Sunt doar cateva dintre problemele abordate in cadrul acestei emisiuni extrem de interesante menite sa lamureasca multe aspecte de interes pentru fiecare dintre noi.

Dim lights

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Mass-Media Medierea, subiectul emisiunii Fabrica de la Realitatea TV