Sambata, 26 Iulie 2014 18:28

Relatia dintre mediatori si avocati

Scris de  Blogul Medierii

Invitati astazi, la Realitatea TV, domnul Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului de Mediere, si doamna Elena Bustea, avocat, au facut o interesanta prezentare a medierii, cu multiplele ei avantaje si, in acelasi timp, au analizat o problema ce risca sa creeze nenumarate confuzii si neintelegeri: pretinsa concurenta intre mediatori si avocati. Rolul, misiunea si tipul de activitate sunt cu totul deosebite. Avocatul este cel care trebuie sa imbratiseze pozitia clientului si sa gaseasca argumentele juridice ce pot conduce la un castig in instanta. Dar avocatul poate sa stea alaturi de clientul sau si in cadrul medierii. In schimb, mediatorul trebuie in mod necesar sa fie neutru, la fel ca judecatorul. Doar ca, daca judecatorul aplica legea si impune o solutie conform legii, mediatorul trebuie sa fie neutru, si nu da el o solutie de rezolvare a conflictului. Mediatorul ajuta partile sa gaseasca ele solutia care corespunde cel mai bine nevoilor lor, in mediere, conflictul nefiind supus aplicarii oarbe a legii, ci partile sunt conduse spre gasirea solutiei ce impaca cel mai bine interesele tuturor celor aflati in conflict. In mediere, avocatul poate sta alaturi de clientul sau si il poate sprijini, ii poate da incredere in acest efort de solutionare a conflictului. Astfel, avocatul poate sprijini procesul de mediere. Si, in acelasi timp, procedura de mediere il ajuta pe avocat sa rezolve un dosar in cateva ore sau saptamani, nu in ani, asa cum se intampla in justitie. Astfel, de dorit este colaborarea in baza careia toata lumea are de castigat. Partile vor ajunge mai usor la gasirea solutiei ce va stinge conflictul si le va rezolva nevoile proprii, mediatorul va reusi sa rezolve conflictul in mod optim, iar avocatii vor reusi si ei sa rezolve cauza in cel mai scurt timp posibil. Este modul in care toata lumea castiga: avocati, mediator si, mai ales, cei aflati in conflict.
Astfel, ideea ca intre avocati si mediatori ar putea exista un conflict, o concurenta, ca ei ar trebui sa se bata pe clienti reprezinta o grava eroare, bazata pe o neintelegere a specificului activitatii lor si, de cele mai multe ori, pe necunoasterea continutului propriu al medierii. Astfel, aceasta noua emisiune TV a venit sa aduca, alaturi de multe alte precizari, si lamuriri si o analiza clara a specificului activitatii avocatului si a mediatorului, o explicitare a procesului de mediere si a locului pe care avocatul il poate juca in acest proces, atat in sprijinul clientului, cat si al bunului mers al medierii.

Dim lights

Comentarii  

 
0 #1 Dr.Av.Botomei Vasile 27-07-2014 10:23
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR, CIF 29497286,cu sediu la Cabinet Presedinte Dr.Av.Botomei Vasile, a adoptat Aviz favorabil pentru primirea in profesia de avocat a mediatorilor cu studii juridice..Ministerul Educatiei Nationale a aprobat aplicatia conceptului de pluralis de barouri si UNBR-uri prin Atestat de doctorat nr.66035/17-04-2014.Rezultatele sunt puiblicate pe www.unbr.info. Peroanele interesate din randul mediatorilor cu studii juridice sa devina avocati, o pot face prin depunerea dosarului de inscriere la Cabinet Presedinte UNBR din Bacau str.oituz,33. Dnul Zeno Sustac este mediator si avocat.
In aprecierea echivalarii profesiilor juridice, inscrierea in profesia de avocat pentru mediatori se face prin echivalarea examenului de admitere in profesia de mediator pentru mediatorii juristi,cu examenul de admitere in profesia de avocat.
Citat
 
 
0 #2 Violeta Nita 15-10-2014 08:52
"....In aprecierea echivalarii profesiilor juridice..." De aici probleme in implementarea medierii in Romania. Lumea (si vad ca si profesionistii) nu inteleg ca mediatorul nu e jurist. Si parerea mea e ca mmeseria de avocat ar trebui s-o excluda pe cea de mediator si invers. Pentru ca asta a lsat loc la neintelegeri si , din pacate, si la abuzuri. Dar e doar opinia mea.
Citat
 
 
+1 #3 Jenice 04-04-2015 16:17
Ma bucur ca exista emisiuni TV care decid sa aduca spre dezbatere teme relevante din punct de vedere social, cu un impact major asupra modului in care se pot solutiona mai usor problemele de factura legala. Imi pare rau ca am ratat aceasta emisiune, insa sper ca pe viitor sa mai existe astfel de tentative, care sa abordeze in structura lor subiecte de interes general. ;-)
Citat
 

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Mass-Media Relatia dintre mediatori si avocati